woensdag 9 december 2015

8 Bekende nummers met een klassieke achtergrond

De klassieke muziek is in deze moderne tijd in een neerwaartse spiraal terecht gekomen. Het wordt steeds minder populair en er wordt niet veel nieuwe klassieke muziek gemaakt. Maar is het wel klassieke muziek als het recent gemaakt is? Er zijn een aantal artiesten die hier anders over denken. Zij maakte gebruik van klassieke muziek en hebben die in een modern jasje gestopt. Hier is een lijst met 8 bekende nummers waarvan je niet wist dat ze zijn gebaseerd op klassieke muziek.


8. Paris - Delerium --- Canon in D Majoor - Johann Pachelbel

De Canadese muziekgroep Delerium bracht in 2004 het nummer Paris. Dit nummer sloeg zeker aan bij het publiek. Paris was niet hun grootste hit in Europe. Dat hebben ze berijkt met het nummer Silence uit 1999. Dit hebben ze samen gezongen met Saraha McLachlan.
Daarentegen is Johann Pachelbel nooit echt populair geworden in zijn tijd. Canon in D Major is ook zijn bekendste stuk. Hij is gestorven op 3 maart 1976. Zijn lied is 200 jaar later nog steeds populair. Niet meer als Canon in D Major, maar wel als een inspiratie voor een hoop artiesten en nummers. Onder andere het volkslied van de Sovjet-Unie en Rusland en With or Withouth You van U2. Een van de recentere verbastering erop is Paris van Delerium uitgekomen in 2004.

7. When I Get You Alone - Robin Thicke --- Vijfde Symfonie - Beethoven

When I Get You Alone is niet de grootste van Robin Thicke. Hij heeft dit nummer een paar jaar uitgebracht voordat hij populair werd met het nummer Blurred Lines. Sinds dit nummer zijn een aantal van zijn nummers bekender geworden waaronder When I Get You Aone. Beethoven is echter al veel langer bekend. Niet alleen omdat hij veel eerder is geboren, maar ook omdat hij een overheersende invloed had op de muziek van de negentiende eeuw. Hij heeft 9 symfonieën uitgebracht. De 3e, 5e, 6e, en 9e zijn het bekendst. Vandaar is ook geen slechte keuze van Robin Thicke om de 5e symfonie te kiezen als basis voor zijn nummer.

6. De Champions League Hymne --- Zadok the Priest - Händel

Elke voetballiefhebber kent hem: De Champions League Hymne. Bij elke Champions League wedstrijd klinkt hij door de huiskamers van miljoenen mensen, waarvan minstens een kwart hem zeker opdreunt. Alleen geen van alle voetbalfans staat er bij stil dat dit wel eens een hoog stukje kwaliteit van klassieke muziek zou kunnen zijn. Dat de lyrics er later bij zijn geschreven is niet verrassend, maar dat Georg Friedrich Händel dit lied schreef in 1727 weten de meesten nog niet. Sinds 1992 is het lied te horen als ‘het Champions League lied’.

5. Ah! Vous dirai-je, maman - Mozart --- Altijd is Kortjakje ziek

Altijd is Kortjakje ziek is een erg bekend en populair kinderliedje. Dit kinderliedje is al jaren erg bekend in Nederland. Het lied komt uit dezelfde tijd als Ah! Vous dirai-ja, maman. Doordat het lied al zo lang bestaat zijn er veel verschillende varianten. Een ding hebben ze gemeenschappelijk. Dat is de melodie van een niet erg bekend lied van Mozart. Ondanks dat Mozart is geboren in Oostenrijk, is de originele tekst van het lied Frans. In het Frans heeft de tekst een heel andere betekenis dan in het Nederlands. De Franse versie is een liefdesliedje. Terwijl de Nederlandse versie gaat over een vrouw die altijd dronken was. Ze was ook erg schaars gekleed, blijkt uit Kortjakje. Bij de originele versie werd nog niet de melodie van Mozart gebruikt. Dat is pas gebeurd bij later versies.

4. Opus 60 - Sergei Prokofiev --- Russians - Sting

Sting is een erg bekende singer/songwriter. Hij heeft het lied Russians met een poltieke motivatie geschreven en gezongen. In dit nummer bekritiseert hij niet alleen de Russen, maar ook de Amerikanen zelf. Hij probeert duidelijk te maken dat geen van beide kanten van het Ijzeren Gordijn gelijk heeft. Hij weert dat de Koude Oorlog er een was die niemand ooit had kunnen winnen. Vandaar is het ook niet vreemd dat hij kiest voor een stuk van de Russische componist Segei Prokofiev. Hij laat hiermee zijn dat hij geen bewuste haat heeft voor de Russen. Bovendien is de melodie van de Romance Melodie uit de Lieutenant Kije Suite. Dit is ook bekend als Opus 60. Het lied is dus deels bedoeld als een verbroedering tussen Amerika en Rusland.

3. Fröhlicher Landmann - Robert Schumann --- Hij komt, de lieve goede Sint

Sinterklaasliedjes doen het al snel goed in Nederland. Zo ook het bekende Sinterklaas lied Hij komt, de lieve goede Sint. Dit zijn allemaal leuke kinderliedjes met een erg vrolijke melodie en tekst. Maar de afkomst van dit lied is niet Nederlands. De melodie komt van het liedje Fröhlicher Landmann en is gecomponeerd door Robert Schumann. Hij heeft dit lied geschreven als oefenmateriaal voor beginnende bespelers van klassieke muziek. Dit lied was wel gericht op kinderen. Het is dus niet vreemd dat de melodie is gebruikt voor een kinderlied.

2. Plaisir d’amour - Martini --- I can’t help falling in love with you - Elvis Presley

Elvis Presley is een van de grootste artiesten aller tijden. Hij was The King of Rock and Roll. Hij heeft een hoop bereikt in zijn carrière en is wereldwijd bekend. Hij wordt erkend als een van de grondlegers van de pop muziek. Toch lukte het ook Elvis Presley niet altijd om zijn melodieën helemaal zelf te bedenken. Voor zijn lied I can’t help falling in love with you heeft hij geluisterd naar Plaisir d’amour van Martini. Martini is een Duits-Franse componist. Zijn grootste successen boekte hij in Parijs. Hij schreef hier vooral opera’s en marsmuziek. Hij schreef Plaisir d’amour in 1784 en was toen ook er populair. Dat het wordt gebruik door Elvis Presley is natuurlijk erg bijzonder.

1. Orphée aux enfers - Jacques Offenbach --- Supergabber


Het was een geweldige hit in de jaren 90: Supergabber. Het gaf een rebels gevoel. Iedereen kende het en het heeft de 1e plaats veroverd in de top 40. De melodie klinkt erg modern en was typisch iets van de jaren 90. Toch is het niet zo modern als we denken. Supergabber heeft namelijk als inspiratie Orphée aux enfers van Jacques Offenbach gebruikt. Jacques Offenbach is een Franse componist van Duitse afkomst. Hij is bekend geworden als een van de scheppers van de operette (kleine opera). In dit stuk is Can-Can muziek verwerkt. Can-Can is een erotische linedance en komt ook voor in Moulin Rouge. Door het gebruik van de Can-Can muziek is het lied populairder geworden.
Deze lijst is samengesteld door Esmono geluidscabines

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Rondreis Bolivia en Chili

Waar Chili al een ontdekt land is waar je hele mooi schatten hebt is Bolivia nog een relatief onbekende land omdat dit land vaak wordt over...